Το Συνέδριο

Παρατήρηση, μελέτη, έρευνα, αποτέλεσμα.
Εκλαΐκευση της επιστήμης, διάδοση της γνώσης.
Η χαρά να τα μοιράζεσαι.

Βραβείο στη μνήμη του Παύλου Μωραΐτη

Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων Δ.Σ. των ανά την Ελλάδα Ερασιτεχνικών Συλλόγων Αστρονομίας, που έλαβε χώρα στις 11.12.2010 στην Αθήνα, μετά από πρόταση της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, αποφασίστηκε η θέσπιση ειδικού βραβείου στη μνήμη του Παύλου Μωραΐτη, που θα απονέμεται κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Συνεδρίων που πραγματοποιούνται κάθε 2ετία.

Θέμα Διαγωνισμού

Κατασκευή σχετική με την αστρονομία, ιστορική (π.χ. ομοίωμα αρχαίου οργάνου κ.λ.π.) ή πρωτότυπη, που να προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης της για αστρονομική παρατήρηση, υπολογισμούς, διδασκαλία της Αστρονομίας κ.ο.κ.

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος

Οποιοσδήποτε ερασιτέχνης αστρονόμος σύνεδρος.

Προδιαγραφές

  • Να είναι φορητή, έτσι ώστε να είναι εύκολη η φυσική παρουσία της στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδρίου
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε υλικό κατασκευής
  • Να συνοδεύεται από τα στοιχεία του δημιουργού της και μια περίληψη του τρόπου κατασκευής και οδηγίες λειτουργίας της.

 

Για την βράβευση θα αποφασίσει τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται:

  • Απο τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Κοσμά Γαζέα
  • τον εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής κ. Σωκράτη Λινάρδο και
  • ένα μέλος απο τον ΟΦΑ που θα μας προταθεί απο το Δ.Σ. του.

 

Το βραβείο είναι προσφορά του ΟΦΑ (Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης) και του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης (Δ. Τσάμπουρας – www.planitario.gr) και ανέρχεται στο ποσό των 300 Ευρώ, για αγορά αστρονομικού εξοπλισμού.

 

Παύλος Μωραΐτης

Παύλος ΜωραΐτηςΒιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Όντας ηλεκτρολόγος μηχανικός εργάστηκε πάνω από 25 χρόνια στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου σε όλη την περίμετρο της Αφρικής και της Σαχάρα, στη Βόρειο Θάλασσα και στη Νέα Γη στον Καναδά.

Μελέτησε μαθηματικά και επιστημονικά θέματα, καθώς και τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η καλλιγραφία υπήρξε σύμφυτη με την αγωγή που πήρε ως Αλεξανδρινός, φοιτώντας στο Saint Marc (Γαλλικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια). Χρησιμοποίησε την αισθητική για να κάνει ελκυστικά τα θέματα που συχνά απωθούν τους μαθητές: τα μαθηματικά, τη φυσική, την αστρονομία, τις εφευρέσεις.

Η ανάγκη του Παύλου Μωραΐτη να αποτυπώσει τις εικόνες των αρχαίων παπύρων, των τοιχογραφιών της Αιγύπτου, των σημαντικών ανακαλύψεων των Ελληνιστικών χρόνων, αλλά και των συναισθημάτων του για τα μαθηματικά και τον φυσικό κόσμο, τον οδήγησε να δημιουργήσει σειρές χειρογράφων, που άλλοτε είχαν θέματα μαθηματικά, άλλοτε αρχαίες ελληνικές ανακαλύψεις και τα περισσότερα μία σειρά αποδείξεων του Πυθαγορείου Θεωρήματος, που για εκείνον ήταν ένας σταθμός ή μία αφετηρία για τη σκέψη και τη γεωμετρία.

Το έργο του περιλαμβάνει 150 περίπου αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος εκ των οποίων οι 36 είναι δικές του προσωπικές αποδείξεις.

Όνειρο του Παύλου Μωραΐτη ήταν η δημιουργία μαθηματικού μουσείου με όργανα μέτρησης, εργαλεία, βιβλία και οπτικοακουστικά βοηθήματα και μία έκδοση της συλλογής του.

Ως Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης – για πολλά χρόνια – προσπάθησε να εμπνεύσει νέους σε θέματα αστρονομίας και να φέρει το κοινό πιο κοντά στις θετικές επιστήμες.

 

Pin It