Το Συνέδριο

Παρατήρηση, μελέτη, έρευνα, αποτέλεσμα.
Εκλαΐκευση της επιστήμης, διάδοση της γνώσης.
Η χαρά να τα μοιράζεσαι.

Σύντομο ιστορικό συνεδρίων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα

Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες των ελληνικών αστρονομικών συλλόγων είναι τα Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια. Τα συνέδρια ξεκίνησαν το 1999 από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος µε σκοπό τη συνεύρεση των ερασιτεχνών αστρονόμων και την πρόοδο της επιστήμης της αστρονομίας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί εννέα συνέδρια:

 

1o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 1ο συνέδριο διεξήχθη στο Βόλο στις 2 και 3 Οκτωβρίου 1999 και διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αστρονοµίας και ∆ιαστήµατος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι 8 αστρονομικοί σύλλογοι που υπήρχαν την εποχή εκείνη: Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, Ελληνική Αστρονομική Ένωση, Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, Όμιλος Φίλων της Αστρονομίας και του Αστεροσκοπείου, Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, Παράρτημα Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Νάουσας, Παράρτημα Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Κατερίνης.

 

2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 2ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 2001 από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και το παρακολούθησαν περίπου 200 σύνεδροι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο “Corfu Palace” και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας.

 

3o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 3ο συνέδριο διοργανώθηκε στη Χαλκιδική το 2003 από τον Όµιλο Φίλων Αστρονοµίας της Θεσσαλονίκης µε τη συµµετοχή 250 συνέδρων.

 

4o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 4ο συνέδριο διοργανώθηκε στην Αθήνα το 2005 από την Ελληνική Αστρονοµική Ένωση µε συµµετοχή 420 συνέδρων. Τόπος διεξαγωγής ήταν το Ευγενίδειο Ίδρυµα.

 

5o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςTo 5ο συνέδριο διοργανώθηκε στην Πάτρα το 2007 από την Αστρονοµική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” µε συµµετοχή 450 συνέδρων. Τόπος διεξαγωγής ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών. Συμμετείχαν οι 12 εκ των 15 υπολοίπων ελληνικών συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, καθώς και η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου.

 

6o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 6ο συνέδριο πραγµατοποιήθηκε στην Αλεξανδούπολη το 2009 από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονοµίας Θράκης µε συµμετοχή 400 συνέδρων και τόπο διεξαγωγής το Alexander Beach Hotel.

 

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 7ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από τις 7 έως 9 Οκτωβρίου 2011 από το Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης Σ.Φ.Α.Κ. και την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης. Τόπος διεξαγωγής ήταν το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 150 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και σχεδόν 100 άτομα μέσω διαδικτύου.

 

8o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής ΑστρονομίαςΤο 8ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Θάσο από τις 11 έως 13 Οκτωβρίου 2013 από το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας (Σ.Φ.Α.Μ.) με συμμετοχή 120 συνέδρων. Τόπος διεξαγωγής ήταν το Alexandra Beach Thassos Hotel.

 

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2015, με τόπο διεξαγωγής το Διοικητήριο Λακωνίας. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν περίπου 200 σύνεδροι, ενώ συμμετείχαν σε αυτό 26 σύλλογοι ερασιτεχνικής Αστρονομίας από όλη την Ελλάδα.

Τα συνέδρια συνήθως περιλαμβάνουν, εκτός από τις εισηγήσεις των συνέδρων, ομιλίες προσκεκλημένων επιστημόνων, εργαστήρια (workshops), συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης γύρω από επίκαιρα επιστημονικά θέματα, εκθέσεις αστροφωτογραφίας και λοιπών εκθεμάτων αστρονομικού ενδιαφέροντος, προβολές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αστρονομικού περιεχομένου, επισκέψεις σε τόπους αστρονομικού ενδιαφέροντος και παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.

Στη θεματολογία των συνεδρίων περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Παρατηρησιακή Αστρονομία
 • Αστρονομία και τεχνολογία
 • Διαστημική
 • Κοσμολογία
 • Αστροφυσική
 • Αστρονομία στον αρχαίο κόσμο
 • Αστρονομία στην εκπαίδευση
 • Αστροφωτογραφία
 • Ιστορία και εξέλιξη της Αστρονομίας
 • Κατασκευές. Επινοήσεις και κατασκευές οργάνων και ερασιτεχνικών εγκαταστάσεων, καθώς και εκπαιδευτικών βοηθημάτων.
 • Προτάσεις για την αρτιότερη λειτουργία των Σωματείων και την καλύτερη επίτευξη των στόχων τους.

 

Pin It