Το Συνέδριο

Παρατήρηση, μελέτη, έρευνα, αποτέλεσμα.
Εκλαΐκευση της επιστήμης, διάδοση της γνώσης.
Η χαρά να τα μοιράζεσαι.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, επί της οδού Καποδιστρίου 1, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Σπιανάδας. Στο κτίριο αυτό ιδρύθηκε στην Kέρκυρα το 1824 η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ελληνικού κράτους. Aπό τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι την ένταξη της Eπτανήσου στο Νέο Ελληνικό Κράτος το 1864, αναπτύχθηκε εκεί ένα αξιόλογο λογοτεχνικό ρεύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πολλά πρόσφερε στις πνευματικές ζυμώσεις του σύγχρονου ελληνισμού. Σήμερα, το κτίριο φιλοξενεί την πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει 330 ακροατές και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, παρέχοντας παράλληλα και δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ιονίου Ακαδημίας.

Γενική άποψη της αίθουσας

Το κτίριο

Το κτίριο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Σπιανάδας στην Κέρκυρα. Είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίριο το οποίο έχει μια κεντρική είσοδο με μια διπλή πέτρινη σκάλα και βλέπει προς την πλατεία και το Παλιό Φρούριο. Αρχικά κτίστηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας. Πιο συγκεκριμένα την αποτελούσαν οι στρατώνες Grimani και Correr, ονομασίες που δόθηκαν προς τιμή των Γενικών Προνοητών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση τους.

Το 1824 ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, στο συγκεκριμένο κτίριο. Αποτέλεσε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κέρκυρας, το πρώτο στην Ελλάδα, με μεγάλη γενναιοδωρία του φιλέλληνα Άγγλου κόμη Φρέντερικ Νορθ, κόμη του Γκίλφορντ και πρωτοβουλία της Ιόνιας Πολιτείας.

Ιστορία της Ιονίου Ακαδημίας

Η Ιόνιος Ακαδημία ήταν η πρώτη Πανεπιστημιακού επιπέδου ελληνική σχολή της νεωτέρας εποχής και αρχικά περιελάμβανε τέσσερις σχολές:

- τη Νομική

- τη Θεολογική

- την Ιατρική

- τη Φιλοσοφική. Στη Φιλοσοφική σχολή διδάσκονταν επιπλέον μαθήματα φυσικών επιστημών και μαθηματικά.

Αργότερα, συστήθηκαν και οι εξής σχολές:

- Πολυτεχνική

- Μαιευτική

- Φαρμακευτική

Αρχικά, εξ’ αιτίας της έλλειψης καθηγητών εκείνη την εποχή, η Νομική και η Ιατρική λειτουργούσαν με περιορισμένο αριθμό καθηγητών καθώς δε συμπληρώνονταν οι θέσεις με κατάλληλα πρόσωπα. Στη Θεολογική και στη Φιλοσοφική σχολή δίδαξαν γνωστοί λόγιοι τόσο από την προηγούμενη όσο και τη μετέπειτα δράση τους, όπως ο Ανδρέας Κάλβος, ο Χριστόφορος Φιλητάς, ο Κωνσταντίνος Ασώπιος, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης κ.ά.

Η Ιόνιος Ακαδημία ξεκίνησε τη λειτουργία της με λαμπρές προοπτικές και με πρωτοφανή συρροή σπουδαστών και καθηγητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο, το 1827, μετά το θάνατο του Φρέντερικ Νορθ του Γκίλφορντ, οι οικονομικοί της πόροι περιορίστηκαν σημαντικά και σιγά-σιγά άρχισε η παρακμή της. Η Ακαδημία συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1864 οπότε και διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της για υποστήριξη του νέου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ορισμένοι καθηγητές προσλήφθηκαν στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε και η βιβλιοθήκη.

Μέχρι το 1941, το κτίριο στέγαζε πλέον μόνο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το γυμνάσιο, ενώ το 1943 κάηκε από βομβαρδισμούς των Γερμανών. Μισό αιώνα περίπου μετά, ανοικοδομήθηκε για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου και σήμερα στεγάζει την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Παρά το ότι έπαψε να λειτουργεί ως Ακαδημία, είχε εκπληρώσει το σκοπό και προορισμό της. Είχε συμβάλει σημαντικά ώστε να ετοιμάσει επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν άξια στελέχη στην εκπαίδευση και στις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

 

Πηγή: Οι ανωτέρω πληροφορίες πάρθηκαν από τη Wikipedia

 

Pin It